To store musikere tilbereder maden

Lise og Willy Stolarczyk

Lise-og-Willy-jan-07

Redaktion: Nete Parkov og Leif Martinussen
Forskere fra Oxford University fremlagde i 2014 nogle resultater, der viste, at mad smager bedre med musik til. Hvis du lytter til musik, mens du spiser, kan det påvirke din smagsoplevelse med op til 10 procent  – (http://blogs.scientificamerican.com/food-matters/the-sound-and-taste-of-music/)

Men hvis forskerne har fundet den opdagelse banebrydende, så kan andre nikke genkendende til resultaterne som en ganske naturlig erfaring, de selv har gjort sig for længst.

Et eksempel på dette er kogebogen ”Lokkemad – Musik for store og små maver”, forfattet af den kendte pianist og komponist Willy Stolarczyk.

Willy Stolarczyk
Willy Stolarczyk, pianist og komponist – Udgiver af kogebogen “Lokkemad. Musik for store og små maver”

Lokkemad

 

Bogen indeholder nye og gamle opskrifter fra 20 amatørkokkehold fra Vejle i alderen 14-90 år – hele menuer og specialiteter fra Vejleområdet, idéer til klassisk køkkenmusik og anekdoter om de store komponister. Bogen udkom fra WILLYS EGET FORLAG 2012.

Willy skriver i sit forord bl.a.: ”Hvis man vil lokke små eller store hen til bordet eller til CD-spilleren eller ind i koncertsalen, må man have sin lokkemad klar. De lader sig ikke lokke af hvad som helst, nej, det skal være både spændende, velsmagende og nærende produkter.”

Idéen til bogen fik han, mens han var musiklivsudvikler i Vejle Kommune, hvor han også i en årrække var kulturchef. Gennem sit arbejde havde han i tidens løb mødt mange musikinteresserede mennesker, der også var dygtige amatørkokke, og han fik lyst til at lade dem prøve kræfter i et mad og musikprojekt, hvor ”musikken skulle svæve gennem siderne med madopskrifter som yndige dufte fra retterne.”

Lise_foto
Lise Stolarczyk, fløjtenist – Bidragyder med menuen “Lises Lækre Lokkemad”

Forfatterens hustru, den professionelle fløjtenist Lise Stolarczyk deler sin mands kulinariske interesse og har store evner i et køkken. Parret har derfor selv en menu med i bogen med titlen
“Lises Lækre Lokkemad (til fire personer)”.

Herunder følger de to klassiske musikeres fantastiske bud på en hel menu med velkomstdrink, forret, hovedret, dessert, drikke og musik:

Lises Lækre Lokkemad (til 4 personer)

Lise
Lise Stolarczyk, chefkok
Willy1
Willy Stolarczyk, ass. & foto

 

 

 

 

 

   Citat fra bogen:
Lise Stolarczyk er professionel fløjtenist og har i 33 år dannet par og duo med den ligeledes professionelle pianist og komponist Willy Stolarczyk i henholdsvis Holstebro, Århus og Vejle. Sidstnævnte by har de boet i de sidste 20 år. Desuden har de i lange perioder opholdt sig i Rom og Wien, hvor man (også) spiser godt. Meget godt. Denne bog om ”LOKKEMAD – musik for store og små maver” er således et resultat af deres internationale spiseerfaringer, suppleret af Lises store evner i et køkken og kombineret med Willys lyst til at afprøve nye indsatsområder.  Han er således redaktør på bogen og det er hans forlag, der udgiver den. 

Velkomstdrink                

Velkomstdrink

TRIANGOLO

Denne friske drink består, som navnet siger, af tre ingredienser, der danner en enhed (som trianglens tre sider). Man tager: En trediedel Campari, en trediedel frisk appelsinsaft og en trediedel tør champagne (eller sekt). Serveres kold, gerne i høje champagneglas.

Forret

Vandringsmanden                Der Wanderer

“Vandringsmanden”

Denne ret har fået sit navn i Lises familie, fordi opskriften altid, hvor og når den bliver serveret, ufortøvet bliver afkrævet værtinden og således, som komponisten Franz Schubert, altid må vandre fra det ene sted til det andet uden nogensinde at kunne finde ro!

Man tager: Et glas (60 gram) ”kaviar” naturel (stenbiderrogn). Indholdet blandes med 200 gram flødeost naturel (fjern overskydende vand). Et mellemstort Zittauerløg rives og drænes og blandes i. Nu smages blandingen til med frisk citronsaft og friskkværnet peber. Resultatet skal have en fast konsistens (endelig ikke for tyndtflydende).

På smørristede (form)franskbrødsskiver lægges sprøde salatblade og på denne bund serveres kaviarblandingen, pyntet med dild.

Et glas kølig, tør hvidvin passer godt til.

Hovedret

Marinerede revelsben8 yoghurtmarinerede revelsben
med rosmarinkartofler, kryddersmør og grøn salat.

Marinade til revelsbenene:

½ l yoghurt naturel (3%), 4 fed hvidløg (presses), saften af 1 økocitron, 1 spsk frisk kørvel (hakket) 1 spsk frisk oregano (hakket) 1 spsk frisk koriander (hakket) 1 spsk frisk rosmarin (hakket) Bruger man tørrede krydderier, tages 1 tsk. af hvert.

4 spsk hakkede skalotteløg, 1½ tsk salt og 1 tsk friskkværnet sort peber.

Marinaden piskes sammen og revelsbenene lægges i, så de dækkes. Nu skal de trække i køleskabet i ca. 1 døgn.

Tag så kødet op af marinaden og stryg den af kødet med fingrene. Ovnen sættes på 175 grader og revelsbenene steger på rist i ca. 50 minutter. (De vendes efter behov under stegningen). Giv dem evt. til sidst en kort gang grill, hvor det bruner færdigt.

Hold godt   Ugleøjne   øje med det!                                          

MUSIK. Når vi laver mad, hører vi tit musik til. Det er ofte wienermusik (vi har CD’er fra mange af nytårskoncerterne i Den Gyldne Sal i Wien). Det kan også være en fløjtekoncert af Mozart eller nogle gode operaarier. Eller måske er det Rubinstein, der spiller klaver.

Musik skal der til!

Rosmarinkartofler
Rosmarinkartofler

Kartoflerne koges (med eller uden skræl), afkøles og skæres i skiver, som lægges i et smurt ildfast fad med kviste af frisk rosmarin og drysses med salt. Der dryppes med olie og de steges i ovnen ved 200 gr., til de er gennemvarme og har fået sprød skorpe.

Kryddersmør
Kryddersmør

Kryddersmør. Smør blandes med citronsaft, pressede hvidløg, hakkede krydderurter (samme slags, som bruges til kødmarinaden) plus salt og peber. Det hele røres sammen og sættes på køl indtil det skal bruges.

Grøn salat
Grøn salat

Den grønne salat. Blade af Romainesalat, groft hakket fennikel, groft hakket rå agurk, rucolablade og ristede pinjekerner. Dressing: olie/eddike.

Denne hovedret er en lækker Lisespecialitet.
Den fylder, men er ikke for tung – og smagen er virkelig:  Like

En god italiensk rødvin serveres til.   

 

GRANITA (italiensk for granité)

Granita
Granita

Kog en sukkerlage af 2 dl vand og 1½ dl sukker. Når det er afkølet, blandes det med 2 dl tør champagne/sekt og ¾ dl limesaft. Sættes i fryseren min. 12 timer. Før servering kradses granitaen op med et juliennejern eller en gaffel og fyldes i små på forhånd afkølede vinglas eller flade champagneglas. Serveres straks og indtages med téskeer. Granita bruges – udover til at smage dejlig frisk – til at ”rense munden” smagsmæssigt mellem retterne.

Willys kompot
Pære, parmesan og kompot

Pære, Parmesan & Kompot

Syrlige, faste pærer skæres i tynde både. (husk at fjerne kernehus, blomst og stilk) Parmesanost høvles/skæres i tynde skiver med en ostehøvl/kartoffelskræller.

Serveres på en tallerken sammen med en lille portion kompot.

WILLYs DSN-KOMPOT
(DSN står for Dadler, Svesker & Nødder)                                        

Bunden af en kasserolle dækkes med vand og tilsættes en anelse sukker. Hakkede svesker, hakkede dadler og hakkede valnødder kommes i og dækkes med calvados. Dernæst koges blandingen ind ved jævn varme og smages til med citronsaft.
Serveres afkølet. (drik rødvin til)

DESSERT

Schubert AfterEight
Schubert AfterEight

Franz Schubert

 

 

 


Schubert AfterEight
(Lises Chokolademousse Speciale)

Man bager først nogle små tynde marengskager (kiksestørrelse) således: 2½ æggehvide piskes stive. 100 gram hvidt stødt melis fordeles således: 2/3 piskes først i æggehvidemassen. Den sidste trediedel vendes i efter pisknin-gen, sammen med reven skal af ½ økocitron, en knivspids kanel, 50 gram malede mandler, 25 gram malede hasselnødder. Massen smøres nu ud på bagepapir som små cirkelformede kager (i kiksestørrelse, som nævnt) og bages ca. 1 time ved 125 grader i varmluftsovnen. Afkøles og tages af bage-papiret.

Chokomoussen: Af 4 æggeblommer og rørsukker piskes en dejlig ægge-snaps. Smelt i vandbad 12 breve AfterEight chokolade og 50 gram mørk 70% chokolade. Når det er smeltet, tilføjes en lille kop stærk espressokaffe. Under stadig piskning røres chokolade/kaffe-blandingen langsomt i æggesnapsen (tynd stråle). Det må ikke koagulere. Nu piskes flødeskum af en ½ l piskeflø-de, hvorefter det vendes i chokolademassen. I køleskab 3-4 timer før serv.

Servering og pynt: Retten serveres på en desserttallerken med en lille kant af hindbærsauce: (se billedet) – Friske hindbær skylles og moses derefter i det vand, der hænger ved, med lidt sukker og indholdet af ¾ stang vanille. Pynt moussen med et mynteblad. Et godt glas dessertvin er ikke af vejen her.

VELBEKOMME!

Lises menu på vers
Først en trio med brus
-giver en velkommen rus.
Kaviar, flødeost, løg.
Revelsben (stegte) oj, oj!
En pause med is,
Granita os gi’s.
Så oste, pærer; kompot.
Til sidst en dessert.
Hør, hvad vi har kært:
Med AfterEight Mousse
lidt hindbær og sus…
i skørterne – SPISER vi dus!

WS-2012

1975094_741569332581148_8650069007747347825_n     1794714_741569449247803_2664021865212195214_n

 Velkommen til Lise og Willy Stolarczyk.dk


Ophavsret: Editshop.dk