Nekrolog

Nekrolog over pianist Niels Eskjær
(2/2 1933 – 27/11 2021)

v/Leif Martinussen

Niels sov stille ind lørdag den 27. november kl. 11.42. At dette dødsfald ville komme var ikke uventet, da han havde været syg i nogen tid og i det hele taget havde været meget skrøbelig i de senere år. Men da budskabet kom, ramte det og gjorde mig bedrøvet.

Niels besad en stille værdighed og diskretion. Han var iagttagende og et rart menneske at være sammen med. Det hyggelige hjem, hos Niels & Inge på Kystvejen, giver skønne stunder at tænke tilbage på, senest da jeg besøgte dem for få år siden. Stuens atmosfære, og hygge var noget ganske særligt.

Fra hans studietid i København på Det kgl. Blindeinstitut i København var der især 2 kammerater, Knud Skogstad og Leif Bjørn Bloch, der blev trofaste venner gennem livet. I de 3 venners fællesskab oplevede jeg en helt speciel atmosfære af samhørighed i opfattelse og hengivenhed overfor den klassiske musik og det litterære univers. Jeg husker især Niels´ 70-årdag, hvor mødet med de 3 virkede stærkt på mig: her var der tale om 3 hjertebrødre, der igen kunne glæde sig over et møde fremme i livet.

Niels flyttede til Kalundborg og underviste i klaver på Refsnæsskolen. Hans klaverpædagogiske uddannelse fik han i København, hvor hans lærere var Inge Rützou og Egil Harder. Ligesom hans ven Knud Skogstad, havde han et enestående klaveranslag, så musikken i hans hænder blev forløst på en sublim måde.

Hans organisteksamen fik han også brug for, da man tilbød ham stillingen som organist ved Nyvangskirken i Kalundborg, som han beklædte fra 1986-94.  

Organistkurserne på Dansk Blindesamfunds Kursus- og feriehjem i Hobro Østerskov lagde ramme til det årlige kursus, der fandt sted i januar måned. I 1970´erne og 1980´erne var der vintre, hvor sneen ofte stod højt og koldt. Her elskede Niels at gå en morgentur i det friske vejr før morgenbordet, så vi var nogle stykker, der travede ud ad skovvejene. Og da vi så fra 1990´erne flytter disse kurser til det store flotte kursus -og feriecenter Fuglsangscentret i Fredericia, ændrer traditionen karakter. Morgenturen blev her afløst af en invitation fra Niels-Peter Reimer, der indbød de nære venner til sin morgenbar på sit værelse og bød på et par små morgendramme. Den lille halve time før morgenbordet kaldte på det litterære, godt indpakket i humorens slør! Også her kunne Niels folde sig ud – omgivet som han var af andre der havde friske morgenantenner efter en god nats søvn.

Som Det Kgl. Teater havde Poul Reumert, havde DBS ´Amatørteater – blandt sine mange dygtige skuespillere – Niels Eskjær. I mange forestillinger blev han – uden at ville det – den person, hvis præstation ofte gav publikum det største indtryk.

Niels´ samarbejde med Henning Riiser, hvor de sammen fremførte viser af Benny Andersen m.fl., var også et af de fyrtårne som Niels havde på sit CV. I deres fine viseaftener rundt omkring – ja de nåede endda på en tur til Island for at optræde -viste Niels sin helt særlige forståelse for at give tekstens indre liv vinger, der fra teatermandens fine deklamation og usædvanlig flotte stemmeklang – og altid med tydelig diktion – i den grad kunne gribe tilhørerne, så det blev en oplevelse. 

Niels havde gode kolleger og mange venner, der satte stor pris på ham. Vi to her på Amager føler også at savnet herefter er stort.

Vore tanker går til hans enke Inge, Niels´ 2 piger Ea og Lone og hans børnebørn.

Æret være Niels´ minde.

Leif Martinussen